Billeschou A/S

Specialsten og lava

posted in: BILLESCHOU, LAVA | 0

Bordplader der trender…

Billeschou A/S arbejder med flere special sten. Gældende for alle specialsten er, at råmaterialet brydes direkte fra bjerget. Hver enkelt special variant er forskellig fra almindelig granit i enten struktur og/eller i egenskaber.

Man kommer ikke uden om natur i natursten, og i lavasten er der ikke 2, som er ens.
Glasåre, årespring, sandhuller og kontrast-pletter.

Lavasten patineres ved brug og bliver kun smukkere med tiden. En lava bordplade må ikke sammenlignes med granit eller komposit m.v.


Hvad er historien om lava?

Bordplader i lavasten dannes af størknet magma fra vulkanen Etna på Sicilien. Magma er jordskorpens omsmeltede bjergarter fra de tektoniske plader. Etna er en særdeles aktiv vulkan, der går i udbrud med få års mellemrum og maksimalt hver tiende år. Den størknede magma som Billeschou anvender til bordpladeproduktion, stammer fra de underliggende kontinentalplader under Sicilien. Etna har været aktiv i mere end 3000 år. De underliggende kontinentalpladers fysiske sammensætning har stor indflydelse på magmaens anvendelsesmuligheder som bordplade. Den Sicilianske vulkan er opbygget på en måde så lavamassen er tykkere end andre lavamasser. De fysiske forhold på øen gør, at basaltlava blandes med jordskorpens lava type. Alle disse forhold gør den Sicilianske lava velegnet som bordplademateriale.

Bordplader i kvartsit minder meget om bordplader i granit. Kvartsit og granit har stort set fælles geologisk historie. Kvartsit udmærker sig dog ved at være mere hård og ren end den almindelige granit. Kvartsit indeholder næsten kun kvartssandsten. De rene sandstenskorn krystalliseres med tidligere krystalliseringer til en mosaik af krystaller. De nye strukturer giver kvartsitten overflader der er farverige og glasagtige i sit udseende. Det rene kvartsit er typisk hvid til grå, selvom kvartsitter ofte forekommer i forskellige nuancer. Nuancerne afhænger af hvilke mineraler der har været i området hvor stenen er dannet. Den rene sten er typisk beliggende dybt nede i bjerget, alternativt i kamme og på bjergtoppe, hvor den relative resistente overflade viser sig uden jord og andre vækster.

 

Hvilket materiale er lava?

Lava fra Billeschou A/S er varmefast til ca. 400 grader, men ikke syrefast. Dette skyldes kalkaflejringer i massen. Den lavatype som flyder fra Etna er mere tyktflydende end andre lavatyper, hvilket gør netop denne type egnet til bordplademateriale. Lava har en mørk grå farve med små og store sorte pletter og streger. Normalt kan naturens farver og streger findes i størrelser op til 30 cm². I visse tilfælde kan man opleve endnu større pletter og streger, og for lava findes der ingen øvre tolerance for størrelsen.

Kvartsit er ligesom lava, et 100 % naturmateriale, med en fantastisk struktur og liv med et væld af nuancer og strukturer. Kvartsit består primært af kvarts, der holder sig ensartet over tid, når den efterbehandles efter behov. Kvartsitten sprænges fra et bjerg i store blokke, der efterfølgende saves op til råplader. Råpladernes størrelse er forskellig afhængig af typen. De fleste kvartsitter leveres i ca. tre meters længde og enkelte kan leveres i længder op til ca. tre 3,3 meter. Indenfor den enkelte blok er farvenuance og strukturer som regel forholdsvis ens, hvorfor Billeschou altid anvender materiale fra samme blok til samme ordre. Lige fra brud i bjerget til levering hos forbrugeren har Billeschou A/S en proces, der sikrer nummerering af blokke og plader. Dette gør, at bordpladerne får et så ens udtryk som naturen kan tilbyde.

Kvartistternes sammensætning af flere mineraler gør, at man ofte både ser og mærker forskelligheden i strukturer. Også efter endelig overfladeslibning af bordpladen. Hos Billeschou A/S arbejder vi med overfladerne poleret og finslebet.

I Kvartsit og specielt Lava findes ofte både glasårer og sandhuller. Glasårer har engang været revner men hvor nyt organisk materiale har fyldt revnen gennem evolutionen. Sandhullerne er overfladehuller efter mineraler eller biologiske rester. Huller kan til en vis grad overfladebehandles og forseglet men nogle huller vil være for store til at en forsegling er nok. Der vil altid være sandhuller i bordplader af Lava. Hverken glasårer eller sandhuller er reklamationsberettiget. I nogle bordplader findes andre ”naturfejl”. Disse naturfejl vil blive udbedret i forbindelse med forarbejdning af bordpladerne. Der ydes ikke reklamationsret, når den fagmæssige udførsel er korrekt forarbejdet. Slutbruger skal derfor være opmærksom på, at der kan være forskel på de prøver der findes hos vores forhandlere og på hele råplader, hvorfra den endelige køkkenbordplade produceres. Billeschou A/S tilbyder slutkunder at godkende råplader inden produktionsstart på vores fabrik i Vejle.

Se mere under ”ET SIKKERT VALG”.

 

Hvordan vedligeholder man specialsten?

En bordplade af Kvartsit er et meget hårdt produkt, der tåler de fleste almindelige rengøringsmidler. Dog findes der også kvartsitter der ikke er ubetinget syrefaste. Er man i tvivl, bør man kun benytte PH-neutrale rengøringsmidler. Lava tåler kun rengøring med PH-neutrale rengøringsmidler. F.eks. vil eddike eller kalkfjerne efterlade ætsning af overfladen.

Billeschou A/S har udviklet en serie rengøringsmidler der er specielt designet til pleje af kvartsit og Lava. Vi anbefaler derfor, at slutbrugeren anvender de rengøringsmidler/plejeprodukter, der leveres sammen med bordpladerne. Billeschou’s bordplader leveres ubehandlet og med håndværksmæssig rengøring, hvorfor slutbruger skal forvente grundrengøring og forsegling efter levering. Følg anvisningerne på de medfølgende produkter. Vær opmærksom på evt. ekstra tørretid inden rengøring ved fugning.

Køb dine pleje og rengørings produkter online her

 

Læs mere om rengøring, pleje og vedligehold af bordplader i vores brochure, som du finder her

Det er muligt at tilkøbe forsegling fra fabrik mod merpris og ekstra leveringstid grundet tørretid. Slutbruger vil opleve, at Lava er mere sugende end anden natursten, hvorfor behandling ofte skal gentages.

 

Hvilke egenskaber har specialsten?

Egenskaber og vigtig produktinformation for special sten

  • Kvartsitter er syrefast ved almindelig brug af syre under madlavning, herunder citron, husholdningseddike og andre dagligdagsprodukter.
  • Special sten leveres i enten poleret eller finslebet overflade.
  • Special sten kan indeholde naturlige forekommende sandhuller og mineraler der giver bordpladerne et unikt udtryk. Årer, pletter, ”elefantfødder”, slibemærker og små huller er de mest naturligt forekomne fænomener og er ikke reklamationsberettiget.
  • Special sten er et naturprodukt, hvorfor forsegling af bordpladen er påkrævet inden ibrugtagning.
  • Special sten beholder sin farve over tid, og vil ikke ændre udseende når den behandles efter behov.
  • Billeschou A/S anbefaler, at slutbrugeren forsegler bordpladens overflade og kanter op til tre gange om året.
  • Billeschou A/S undersøger gerne muligheden for ekstra lange plader.

 

Et sikkert valg

Billeschou A/S sælger kun bordplader i sten og stenrelateret materialer. Vores arbejdsprocesser og leveringer er specialiseret, så slutbrugeren får den bedste oplevelse, der findes ved køb af en stenbordplade.

Billeschou A/S tilbyder en unik mulighed for at godkende det valgte materiale inden produktionsstart. Med godkendelsen sikrer slutbrugeren sig, at farve og struktur lever op til forventningerne for materialet. Når bordpladen er købt hos vores forhandler, kontaktes ordrekontoret for at aftale tidspunkt for godkendelsen. Har slutbrugeren ikke mulighed for at kigge forbi vores produktion i Vejle, sender vi gerne et billede af materialet der bruges i produktionen. Farver og nuancer kan dog være svære at gengive på et billede, hvorfor Billeschou A/S altid anbefaler et personligt fremmøde.

Billeschou A/S bruger egne chauffører til at fragte bordplader. De faste chauffører, der har mange års erfaring med fragt af stenbordplader, giver Billeschou A/S en unik mulighed for at indføre ekstra kontrolprocesser inden aflevering hos slutbrugeren. På den måde sikrer vi korrekt levering og den bedste oplevelse for alle. Chaufførerne kender de forskellige materialer og ved, hvordan de skal håndteres. De pakker selv transportbilerne efter at have kontrolleret, at produceret materiale stemmer overens med de bestilte mål. Endvidere kontrolleres tegning for udskæring, armaturhuller mv. Den unikke service indebærer også, at Billeschou A/S’ chauffører som standard tager ansvaret for bordpladerne, helt indtil de ligger løst på køkkenskabene. Vælges Full-Risk eller Half-Risk med montage, tages ansvaret indtil bordpladerne er opklodset og fuget.

Billeschou A/S er en seriøs producent, og er medlem hos både Stenhuggerlauget og Byg Garanti.
Se mere under www.danskindustri.dk og www.byggaranti.dk.

Vores forarbejdninger overholder altid alle gældende tolerancer.


Billeschou A/S – det stensikre valg…
Se vores brochure og inspirationsmateriale online her